Kracht & Conditie

Waarom de sterkste man ter wereld altijd van Europese afkomst is: de wetenschap verklaart!

14 augustus 2023
Jacob Müller

De wereld van de sterke mannen is al lang een arena van bewondering en fascinatie. Opmerkelijk is echter het fenomeen dat veel van de sterkste mannen ter wereld een achtergrond hebben die geworteld is in Noord/West/Oost Europa. Is het toeval dat de sterkste man ter wereld bijna altijd van Europese afkomst is? Nee, dat is het niet, zeggen wetenschappers.

Wetenschappers hebben verschillende factoren geïdentificeerd die bijdragen aan dit opmerkelijke patroon, waarbij antropometrische eigenschappen een cruciale rol spelen.

Wat is antropometrie?

Antropometrie is een tak van de antropologie die zich richt op het meten en analyseren van de fysieke kenmerken van mensen. Het omvat het kwantificeren van lichaamsmaten, zoals lengte, gewicht, omtrek, verhoudingen en andere dimensies, en het interpreteren van deze gegevens om inzicht te krijgen in menselijke variabiliteit en evolutie.

De praktijk van antropometrie heeft een lange geschiedenis en is van oudsher gebruikt in verschillende contexten, waaronder anatomische studies, ergonomie, kledingontwerp, voedingswetenschappen, sportprestatieanalyse en forensisch onderzoek. Door het verzamelen van gegevens over lichaamsmaten van individuen en populaties, kunnen onderzoekers inzicht krijgen in verschillen tussen geslachten, leeftijdsgroepen, etnische groepen en geografische regio's, evenals veranderingen in de loop van de tijd.

Genetische afkomst, antropometrie en kracht

Een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan het feit dat veel van 's werelds sterkste mannen een Europese achtergrond hebben, is genetische afkomst. Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde genetische kenmerken die vaak voorkomen in Europese populaties gunstig kunnen zijn voor het ontwikkelen van spierkracht en -massa. Dit omvat genetische variaties die de spieraanmaak bevorderen en de reactie van het lichaam op training verbeteren.

Daarnaast spelen antropometrische eigenschappen, zoals lichaamslengte, lichaamsbouw en botstructuur, een belangrijke rol. Europese populaties worden vaak gekenmerkt door een gemiddelde tot bovengemiddelde lichaamslengte en een robuuste lichaamsbouw, wat gunstig kan zijn voor het uitvoeren van kracht gerelateerde taken zoals gewichtheffen en powerlifting.

Wat wetenschappers zeggen over dit onderwerp:

"Genetische variaties die vaak voorkomen in Europese populaties kunnen gunstig zijn voor de ontwikkeling van spierkracht en -massa, waardoor individuen uit deze regio's vaak goed presteren in krachtsporten."
"Antropometrische eigenschappen zoals lichaamslengte en botstructuur spelen een belangrijke rol bij het bepalen van iemands potentieel voor krachtgerelateerde activiteiten, en Europese populaties hebben vaak gunstige kenmerken op dit gebied."

Andere belangrijke factoren

Naast genetische en antropometrische factoren spelen ook culturele en traditionele invloeden een rol bij het succes van West-Europese sterke mannen. In veel Europese landen wordt krachttraining en gewichtheffen al lang gewaardeerd als onderdeel van de lokale cultuur. Dit heeft geleid tot een vruchtbare voedingsbodem voor de ontwikkeling van talent en expertise op het gebied van kracht en spieropbouw.

De 5 belangrijkste factoren:

1. Cultuur en traditie

In sommige Europese landen, zoals IJsland, Groot-Brittannië, Oekraïne, Polen en Nederland heeft de strongman-sport een sterke traditie. Dit heeft geleid tot een grotere beschikbaarheid van trainingsfaciliteiten, coaches en ondersteunende infrastructuren voor aspirant-atleten. Ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar een groot gedeelte van de bevolking van Europese afkomst is, is deze cultuur en traditie sterk aanwezig.

2. Toegang tot middelen (nee niet alleen doping)

Landen met een sterke economie hebben vaak betere toegang tot hoogwaardige trainingsfaciliteiten, voedingsondersteuning en coaching. Atleten uit welvarende Europese landen kunnen profiteren van deze middelen om hun potentieel te maximaliseren.

3. Klimaat

Het klimaat kan ook een rol spelen, vooral als het gaat om outdoor trainingen. Landen met gematigde klimaten kunnen het hele jaar door buiten trainen, terwijl atleten in strengere of juist warmere klimaten mogelijk beperkter zijn in hun trainingsopties.

4. Opleiding en coaching

Europa heeft een lange geschiedenis van sportopleidingen en -coaching, wat kan resulteren in een betere ontwikkeling van atleten op jonge leeftijd. Goede coaching kan cruciaal zijn voor het maximaliseren van het potentieel van een atleet.

5. Populariteit van de sport

De populariteit van strongman-competities kan variëren van land tot land. In sommige Europese landen is de sport misschien prominenter aanwezig, wat kan leiden tot een grotere pool van getalenteerde atleten die deelnemen aan de sport en elkaar uitdagen om beter te worden.

Tot slot is het ook belangrijk om te benadrukken dat succes in de strongman-sport ook in grote mate afhankelijk is van toewijding en discipline om te gaan voor het doel wat je wilt bereiken.